Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du detta.

Så tar du snygga matbilder

Enkla tips till hur du tar lockande bilder på dina bakverk & desserter!

Du lägger tid på att experimentera och kreera fram vackra och goda bakverk och desserter. Kanske vill du sedan dokumentera och kanske publicera det färdiga resultatet? Våra enkla tips är till för alla  - oavsett om du är pralinmakare, driver ditt konditoris Instagram eller bara tycker om att fotografera dina hemmarullade chokladbollar!

1. LJUS

När du exempelvis skapat ett fat med vackra praliner, eller dekorerat färdigt din bakelse, ge dina mästerverk de bästa förutsättningarna för att se aptitliga ut på bild i form av bra ljus.

Dina kreationer kommer troligtvis inte tillrätta i ljuset av en lampa i köket på kvällen, utan använd dig helst av dagsljus. Skarpa skuggor från direkt solljus kan också vara svårarbetat – om det nu inte är just skarpa skuggor som du är ute efter!

2. DEKORERA FÖR DET LILLA EXTRA!

Dina bakverk och desserter kan se ännu mer aptitliga och härliga ut om du dekorerar dem eller om du i bilden visar några av de ingredienser som du använt. På så sätt berättar bilden på egen hand vilka smaker ditt bakverk eller dessert innehåller. Några blåbär bredvid blåbärsmoussen, eller några chokladpellets strödda bredvid tallriken gör mycket för helhetsintrycket!

3. TÄNK PÅ OMGIVNINGEN

Matbilder vill man gärna se i sitt sammanhang! Att det syns att man är i ett kök, på ett kafé, vid ett matbord osv kan göra bilden mer levande. Låt omgivningen för ditt bakverk eller dessert inte bli för kal, utan låt exempelvis ett redskap eller en vacker kökshandduk synas bredvid ditt motiv. Och en kaka ser väl lite mer aptitlig ut om den fotograferas liggandes på ett vackert porslin än direkt på en diskbänk?

4. KOM NÄRA DINA KREATIONER!

Använd gärna litet skärpdjup så att ditt bakverk eller dessert är i fokus och resten i oskärpa. Detta är speciellt användbart om du har en kreation med mycket detaljer som du gärna visar upp lite extra.

 

5. TA MÅNGA BILDER

Det är bra att ha många bilder att välja mellan, och bilder tagna i olika vinklar och kanske med olika bakgrunder eller dekorationer. Detta är speciellt viktigt om du vill använda ditt material flera gånger eller i olika sammanhang.

 

6. REDIGERA INNAN DU PUBLICERAR

Innan du publicerar din bild, beskär den så att det inte finns så många tomma ytor i bilden som gör att bilden känns kal. Kom istället närmre bakverket i din redigering och låt det andra runtomkring beskäras.


LYCKA TILL MED DINA BILDER!

Stäng

Logga in

Inloggningen är enbart till för våra företagskunder.