Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du detta.

Femtorps historia

Så blev Femtorp marknadsledande inom söta livsmedel och desserter

Skiss över förpackning på Vit Chokladmousse

”Jag jobbar med ben, grädde och smör. Jag rör inte den där moussen”. Den förste att döma ut Femtorps mousse var faktiskt den ene grundaren själv – och redan innan han hade provat den. Tänk ändå att just den moussen visade sig vara så bra, att den skulle bli anledning att sedan starta ett eget företag - Femtorp.

Clas Gustafsson, specialist på livsmedelsingredienser, hade upptäckt en chokladmousse från Schweiz. Ett pulver som vispades med vatten blev en fantastiskt god chokladmousse som inte kunde skiljas från mousse gjord från grunden. Clas hade provat på sin närmsta omgivning, men ville ha ett expertutlåtande. Är den tillräckligt bra för att kunna säljas? Han vände sig till Håkan Olsson som vid tillfället var kock på en av Sveriges bästa krogar och del av kompiskretsen.

- Håkan ville inte ens ta i produkten. På den tiden var pulverprodukter likställt med dålig kvalitet så han ville inte ens testa, berättar Clas. Jag kommer aldrig glömma att han förkastade den med orden ”jag jobbar med ben, grädde och smör”, fortsätter han.

-  Jag jobbade med produkter från grunden. Mixer och pulver var dåliga på den tiden så jag antar att jag hade lite förutfattade meningar om Clas mousse, fyller Håkan i.

Övertalan blir framgångsrik

Clas fortsatte att försöka få Håkan att prova produkten, men utan framgång. Så när kompisgänget skulle åka till Sälen och Håkan stå för matlagningen hela veckan såg Clas sin chans. Han erbjöd sig att göra efterrätt en kväll, vispade upp moussen och bjöd på vännerna, som alla hyllade den.

- Håkan satt helt tyst, säger Clas och skrattar. Han blev väl förvånad över att den smakade så bra.

Uppe på fjället dagen därpå frågade han Håkan en sista gång: ska du vara med eller inte? ”Jag ska tänka på det” sa han och åkte ner för backen. Håkan fick några prover som han tog med sig till restaurangen Petri Pumpa i Lund där han jobbade.

- När sittningen var klar på kvällen och vi hade städat undan allt, satte vi i personalen oss alltid ner och åt lite av det som blivit över. Jag hade vispat upp lite mousse innan under dagen och dukade fram den som dessert för alla att smaka, säger Håkan.

Kollegorna slevade glatt i sig av chokladmoussen. När Håkan berättade att den var gjord på vattenvispat pulver kunde ingen tro honom.

- Jag fick till sist gå och hämta påsen för att mina kollegor skulle tro mig. Då tänkte jag att det kanske skulle kunna bli något kommersiellt av den, berättar Håkan.

Bolaget startar

Artikel om Femtorp i Arbetet 1995

Och så blev det. Håkan och Clas ökade korrespondensen med fabriken i Schweiz och åkte även dit för att förbättra receptet ytterligare.

- När vi var hos tillverkaren i Schweiz så visste vi egentligen inte riktigt vad vi skulle göra. Vi hade varsitt bolag, men inga förutsättningar för att dra igång någon större business. Så vi fick ett litet startkapital från tillverkaren för att komma igång, berättar Håkan.

De valde att använda Clas bolag – Femtorp (namngivet efter den gata han bodde på) som skulle signalera att det inte var något jättestort företag, utan ett litet och personligt sådant. Tack vare kontakter fick de stå i en delikatessbutik på NK (numera Hansa) i Malmö och sälja sina mousser i 300 gramsförpackningar. De bjöd på färdigvispad mousse och den feedback de fick från de som smakade, gjorde att receptet kunde utvecklas vidare och bli ännu bättre.

Håkans stora nätverk inom restaurangbranschen gjorde att han kunde få kontakt och visa upp produkten för rätt personer.

- Vid det här laget hade vi inga distributionskanaler. Jag gick runt med en kylväska fylld av färdigvispad mousse som jag bjöd på. Ville de handla så fick jag springa ut i bilen för att hämta påsarna där, säger Håkan.

Och så började de sakteligen sälja sin produkt. Men det var egentligen först när moussen började lagerföras hos grossisterna, som försäljningen verkligen kom igång. De insåg snart att det bästa sättet att sälja var att få folk att smaka på moussen. Så medan Clas stod på NK, stod Håkan på Martin Olssons (nuvarande Martin & Servera) cash i Malmö.

- Jag kommer ihåg att vi blev bjudna på Wickmans (idag Menigo) julmässa. Jag tänkte direkt att målet skulle vara att en dag vara så etablerade att vi skulle stå där med våra produkter, berättar Clas.

Tid kantad av både fram- och motgångar

Ett utökat moussesortiment

Första mässan Femtorp ställde ut på blev emellertid Gastronord 1994. De hade sammanlagt sju produkter varav fyra var nya och samtliga skulle beställas hem till deras lilla kontor beläget i Clas svärföräldrars källare. När det väl var dags för mässan visade det sig dock att produkterna inte var färdigförpackade. Clas och Håkan begärde hem provpåsar med moussepulver för att vispa upp och bjuda på. De bad även att få de omonterade förpackningsarken som de klippte ut, limmade ihop för hand och fyllde med sågspån för att åtminstone ha något att visa i montern.

- Det hände ibland att några tog visningsprodukterna, men de lär inte ha blivit besvikna, säger Clas och skrattar.

Men missödena var inte över där. När moussepåsarna väl var färdiga och skulle beställas hem efter Gastronord, bestämde de att den beställda mängden skulle avropas vid tre tillfällen under årets gång. Då skulle påsarna precis få plats i källaren. När lastbilen kom och skulle lasta av såg de dock att fabriken hade skickat hela årets beställning på en gång.

- Vi fick panik och tänkte ”hur ska vi få plats med 21 pallar?!”, berättar Clas och skrattar.

- Till slut fick Clas svärfar, Erik, köra ut bilen ur garaget så att vi kunde ställa några pallar där. Vi fick sätta lådor med mousse i deras trappor – där var verkligen mousse överallt, fortsätter Håkan.

Nu skulle de bara sälja alla påsarna också. Clas fick några gamla telefonkataloger av en kompis som jobbade på Telia.

- Telefonkatalogen var som ett dåtidens Google. Jag ringde runt och försökte sälja till alla som skulle kunna vara intresserade av mousse. Sedan besökte vi såklart mässor, men vi hade inga pengar utan levde helt på våra besparingar. Så när vi besökte mässor fick vi bo hos vänner, berättar Clas.

- Och vi var inte särskilt roliga gäster, för det första vi frågade efter var köket så att vi kunde ställa oss och vispa mousse, fortsätter han.

Det var det som präglade de första åren: de vispade mousse hela, hela tiden. Så pass mycket att Clas och Håkan fick det gemensamma smeknamnet ”Whipping Queens”. För att få in pengar till företaget cyklade de runt till optiker och sålde mikrofiberdukar, vilket var helt nytt på marknaden vid den här tiden.

Sortimentet utvecklas

Håkan, Tomas och Clas på mässa

Försäljningen fortsatte att öka och genom att lyssna på kunderna kläcktes snart en ny idé. Kunderna berättade ofta om hur jobbigt det var att göra egna chokladformar och om hur svårt det var att hitta färdiggjorda i Sverige. Håkan och Clas tänkte genast att det måste finnas någon som gör färdiga formar av bra kvalitet, som man kan servera moussen i. De kom i kontakt med Dobla som även kom och besökte dem på kontoret i svärföräldrarnas källare.

- Vårt lilla källarkontor skrek väl kanske inte av professionalism, men vi var otroligt entusiastiska. Dobla sålde inte så mycket i Sverige då men ville gärna utveckla försäljningen. Så de gav oss en chans och vi hyrde in oss i en del av en kylhall för att kunna lagerlägga chokladformarna och dekorationerna där, berättar Håkan.

Nu insåg de att de behövde bredda portföljen för att växa mer. De ringde upp Kjell, sin kontakt på Martin Olsson, och frågade hur de köpte sin choklad. Det visade sig att de handlade hela pallar från sin leverantör, men att de hellre ville handla mindre kvantiteter. Än en gång såg Håkan och Clas ett behov från marknaden och kom, via sin kontaktperson på Dobla, i kontakt med chokladleverantören Chocovic i Spanien.

- Vi fick prover och skickade offert till Martin Olsson som tog in chokladen, och därefter var det ännu fler grossister som tog in den i sina sortiment. Tack vare att chokladen också kom på plats började Femtorp rulla på, säger Håkan.

Därefter utökades sortimentet ytterligare, bland annat med bageriprodukter. Efter ett år i Clas svärföräldrars källare flyttade de båda herrarna till ett nytt kontor. I takt med att verksamheten utvecklades fick de båda sälja på dagen och jobba på lagret på natten för att hinna med. Till sist anställde de en kvinna som skulle svara i telefon och sköta administrationen. 1998 anställde de även sin första säljare – Tomas Hallgren – som än idag jobbar kvar på Femtorp.

25 år senare

25 år senare har Femtorp etablerat sig som marknadsledande inom söta livsmedel och desserter. Vad är det då som har gjort Femtorp så framgångsrikt? Frågar du Håkan och Clas ligger framgångskonceptet i att alltid låta kunderna bestämma sortimentet, ett stort nätverk och föräldrar som har ställt upp samt duktiga anställda.

- Vi har alltid lyssnat mycket på kunderna och när vi har sett ett behov hos flera, har vi agerat väldigt fort på det. Vi har alltid velat vara först med det nya, säger Håkan.

- Men ibland har vi varit lite för snabba när vi har sett ett begynnande behov på marknaden. Ibland har vi helt enkelt lanserat produkter för tidigt när marknaden inte varit redo. Fruktpuré till exempel. Sådant som alla ger sina barn idag. Det lanserade vi redan för flera år sedan, men då var helt enkelt inte marknaden mogen ännu, flikar Clas in.

Det ligger mycket i Håkan och Clas egen analys av vad som har gett dem framgång. Men hårt arbete och en gemensam drivkraft är förmodligen lika mycket del av förklaringen till Femtorps starka marknadsposition.

Och framtiden? Hur ser den ut? Efter 25 år ser Håkan och Clas fram emot en fortsatt tillväxt inom företaget. För att fira 25-årsjubileumet har de tagit fram en egen choklad i samarbete med sin chokladleverantör Cacao Barry. Även moussesortimentet har uppdaterats med nya smaker och nya fräscha recept som snart når marknaden.

För i sann Femtorp-anda utvecklas företaget hela tiden. En sak garanterar dock både Håkan och Clas: kvaliteten och den höga servicegraden kommer alltid förbli desamma.

Stäng

Logga in

Inloggningen är enbart till för våra företagskunder.