Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du detta.

Vad är skillnaden mellan marsipan och mandelmassa?

I Sverige gör vi skillnad på marsipan och mandelmassa (eller mandelråmassa som det också kan heta). Det fanns tidigare en regel om att mandelmassa måste innehålla minst 50 % mandel. Hade produkten en lägre mandelhalt skulle det istället kallas för marsipan. Många tillverkare följer fortfarande denna regel, men det finns många som kallar marsipan för mandelmassa trots låg mandelhalt. Det enklaste sättet att se ifall produkten verkligen är vad den utger sig för är genom att läsa innehållsförteckningen.

I Tyskland, där Lubecas mandelmassa tillverkas, kallas även mandelmassa för marsipan vilket lätt ger upphov till förvirring.

Det finns fördelar med både marsipan och mandelmassa. Marsipanen är finare i texturen och passar exempelvis till att göra figurer av. För bakning, pralintillverkning m.m. passar dock mandelmassa mycket bättre.

Stäng

Logga in

Inloggningen är enbart till för våra företagskunder.