Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du detta.

Mandeln - en 2000 år gammal favorit

Vissa är bittra och andra är söta. Mandlar är lika mångsidiga som sättet på vilket de behandlas. Faktum är att mandeln härstammar från rosfamiljen, (på latin Rosaceae). Mandelträden växer till en höjd på upp till sex meter och blommar från slutet av januari till slutet av februari, beroende på region, med vita till ljusrosa blommor. Mandlar skördas mellan augusti och oktober. De huvudsakliga områdena för odling är Kalifornien (USA), Australien och Medelhavsområdet, främst Spanien och Italien. Mandelkärnor innehåller mycket fett och är näringsrika. Den procentuella andelen av mandelolja är mellan 50% och 57%. Mandlar är mycket hälsosamma tack vare deras fettsyra, som består av 80% oljesyra, 15% linolsyra och 5% palmitinsyra. Dessutom innehåller mandlar 19% protein, 16% kolhydrater och många mineraler, framför allt kalium och vitaminer B1 och B2. Andelen vatten är cirka 4% till 7%.

 

Olika ursprung ger olika smaker

Mandlar från Medelhavsområdet är i allmänhet mer aromatiska än de från Kalifornien. Anledningen till detta är hur de odlas; medelhavsmandlar tenderar att växa mer naturligt än de kaliforniska. Klimatet och de geografiska förhållandena i medelhavsområdena ger också en mer intensiv arom. Spanska mandlar har tjockare skal än kaliforniska mandlar.

Stäng

Logga in

Inloggningen är enbart till för våra företagskunder.