Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du detta.

Mandelmassans historia

En räddare i nöden

Det var i en tid av förändringar och utmaningar med en värld i rörelse som mandelmassa, en söt delikatess från Orienten, nådde västvärlden. Flera år senare fick mandelmassan den uppmärksamhet den förtjänade, i staden Lübeck. Hur mandelmassan blev så berömd förblir ett mysterium. Det kunde ha varit omkring 1407, då svält utbröt i Lübeck. Det fanns väldigt lite vete och därför var bröd en bristvara. Senaten uppmanade därför alla Lübecks bagare att baka bröd av mandel, socker och vatten. Nöden skapade en delikatess och en passion – mandelmassan.

Apotekare, munkar, doktorer och nunnor värdesatte mandelmassans helande kraft. Den stärkte hjärtat, byggde upp muskler och förbättrade välbefinnandet. Åtminstone hävdade den medicinska världen det. Mandelmassan är och förblir en sann helande kraft, åtminstone i den känsla den ger.

Mandelmassa, en dyr lyx?

Så var det i början, tills sockerbetan upptäcktes på 1800-talet. Den visade sig vara ett genombrott för mandelmassa och Lübeck. Mandelmassan blev plötsligt överkomlig i pris. Närliggande sockerbetsplantager och det geografiska läget som en hamnstad, gjorde Lübeck till Tysklands marsipanstad. Detta faktum kvarstår än idag. Lübecker Marzipan® är en skyddad geografisk beteckning (PGI) från EU.

Stäng

Logga in

Inloggningen är enbart till för våra företagskunder.