Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. Genom att fortsätta använda hemsidan godkänner du detta.

Så jämför du mandelmassa från olika leverantörer

Annorlunda regler för tysk mandelmassa

När du jämför mandelhalten i Lubecas mandelmassa med andra leverantörers, finns det några saker du bör känna till.

I enlighet med tyska regelverk, redovisar Lubeca sin mandelmassa och marsipans mandelhalt som torrsubstans och inkluderar alltså inte vattenhalten. I andra länder är dock reglerna annorlunda, och eftersom mandeln, samt andra råvaror som ingår i receptet, naturligt innehåller vatten, ser alltså mandelhalten högre ut på vissa leverantörers produkter i jämförelse med Lubecas motsvarande produkt.

Den populära produkten "Mandelmassa 50/50" är därför (oftast) jämförbar med Lubecas "Marsipan MI 7:3 CAL" eller "Marsipan Lubeca Premium LMDG", trots att mandelhalten redovisas som lägre (då endast torrsubstansen räknas).

När du jämför annan mandelmassa med Lubecas är alltså dessa produkter jämförbara i mandelhalt:

Mandelmassa Tysk Lübeckmarsipan Torrsubstans
Benämning Motsvarande mandelhalt Mandel Socker
Mandelmassa 50/50 Marsipan MI 7:3 CAL 37% 54,50%
Marsipan Lubeca Premium LMDG 45% 46%
Mandelmassa 65/35 Mandelråmassa MO Medelhavsmandel 52% 35%

 

Hög mandelhalt = bäst mandelmassa?

Nej, det viktigaste är så klart smaken och upplevelsen av mandelmassan, men även hur du matchar produkten till det du ska använda den till.

Det bästa sättet att ta reda på om mandelmassan passar, är alltså att smaka på den. Hur ren är mandelsmaken? Känner du socker som knastrar mellan tänderna, eller är den mjuk och smälter i munnen?

De flesta tycker inte om när det knastrar av socker i bakverken, utan vill hellre ha en lenare konsistens. Då passa Lubecas produkter utmärkt med sin lena, mandelrika smak!

Lubecas mandelmassa och marsipan kategoriseras olika beroende på innehåll. Smaken reflekteras av innehållet, så de förkortade kategoriseringarna ger en bild av produktens smaker:

  • MO MM = Mandelmassa gjord på aromatisk medelhavsmandel. 52% mandel, 35% socker.
  • MO CAL = Mandelmassa gjord på mandel från Kalifornien. 52% mandel, 35% socker .
  • MI CAL = Mandelmassa gjord på mandel från Kalifornien med låg tillsats av bittermandel. 52% mandel, 35% socker.
  • MO MM Ekologisk = Mandelmassa gjord på aromatisk, ekologisk medelhavsmandel och rörsocker. 52% mandel, 35% socker.
  • LMDG = Mandelmassa gjord på aromatisk medelhavsmandel som har ca 4-9% mindre socker än traditionell mandelmassa 50/50. 45% mandel, 46% socker.
  • MI 7:3 CAL = Mandelmassa gjord på mandel från Kalifornien. 37% mandel, 54,5% socker.

Men, som sagt, det absolut bästa är att smaka!

Kontaka oss så berättar vi mer.

Stäng

Logga in

Inloggningen är enbart till för våra företagskunder.