Olika ursprung ger olika smaker

Kakaoträdet kommer ursprungligen från Mexiko men växer numera även på andra platser runt om i världen i olika former. Det finns huvudsakligen tre sorters kakaoträd:
- Criollo
- Trinitario
- Forastero
Criollo utgör ca 5 % av världens kakaoträd och odlas främst i Centralamerika och Asien. Det här kakaoträdet ger bönor med en stark aromatisk profil. De är inte så bittra och ger kakaon en mjuk smak.
Trinitario utgör ca 15% av världens kakaoträd. Det kommer ursprungligen från Trinidad, men odlas idag över hela världen. Kakaobönan ger en mjuk smak och fin arom.
Forastero är det mest populära kakaoträdet och utgör ca 80% av alla odlingar. Sorten kommer ursprungligen från Venezuela och odlas främst i Afrika och i Amazonas. Bönorna ger kakao med relativt hög bitterhet och kraftig kakaosmak.
Klimatets påverkan
Smaken på chokladen (kakaobönan) påverkas av yttre faktorer som jord, närliggande planteringar, klimat m.m. Det gör att kakaobönor ofta har olika smak beroende på var ifrån på jorden de kommer:
- Kakaobönorna från Latinamerika ger ofta fruktiga och/eller kryddiga noter
- Kakaobönor från Afrika ger ofta mycket fyliga smaker
- Kakaobönor från Oceanien har ofta syrligare noter
Med choklad från serien Origin kan du experimentera med choklad med mycket personlighet från ursprungslandet.